tisdag 17 januari 2017

Fröknäcke

Har du inte provat fröknäcke tidigare är det hög tid. Dessa tunna, knapriga och lätt salta knäcken är så goda att det är svårt att sluta äta! Hos oss räcker en omgång sällan längre än ett par dagar. Enkelt är det också, bara att röra ihop smeten och smeta ut den på en plåt. De ska gräddas i 1,5 timme så lite framförhållning behövs, men det är det utan tvekan värt. 


Fröknäcke 
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrö
1/2 tsk salt
2 dl vatten, kokande
1/2 dl rapsolja
Flingsalt till topping

Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet. Häll vattnet över mjölblandningen, tillsätt olja och rör om till en smet.

Bred ut smeten på en bakplåt (utan bakplåtspapper, man kan ev. olja plåten först men jag brukar inte göra det). Strö över flingsalt och skär fröknäckesmeten i rutor, t.ex. med en pizzaslicer. 

Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 1h 30 min. 


Bred ut smeten på en osmord plåt med slickepott. Har du en liten silikonkavel är de perfekta att kavla ut smeten riktigt tunt med.


Skåra rutor med en pizzaslicer, strö över flingsalt.

Färdiggräddade efter 1,5 timme


Goda nog att äta rakt upp och ner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar