Bananpaj med kokostäcke
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning
4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
ev 1 droppe gul karamellfärg
Kokostäcke
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg
Mixa mjöl, sockret och kylskåpskall smör (skuret i mindre bitar) till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä sedan en pajform, ändå upp till kanten, med degen. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen ca 15 min.
Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt någon dropper gul karamellfärg för finare färg (jag gjorde det).
Häll fyllningen i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i 225°, 20 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnsvärmen till 175°!
Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget. Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.
Serveras ljummen med vaniljglass eller kylskåpskall utan tillbehör!
Kavla ut pajdegen och klä en pajform med den. Nagga och ställ kallt i 15 minuter före gräddning. Häll bananfyllningen i pajskalet och grädda i 225 grader Ta ut pajen efter 20 minuter Bred ut kokostäcket på den halvgräddade bananfyllningen och grädda i 175 grader, 10 minuter. Färdiggräddad!