måndag 30 maj 2011

Bananpaj med kokostäcke

Hej hej hej! :) Tänkte passa på att slänga in ett par recept till innan maj månad är slut. Men hörrni.. VART tog maj vägen?? Om ni inte känner er i form för att fundera på den filosofiska frågan kanske ett lättsmält efterrättsrecept passar bättre? :) Den här pajen var riktigt god må jag säga! Vi åt den kylskåpskall efter en natt i kylskåp, men den är säkert god ljummen med en kula vaniljglass också.

Bananpaj med kokostäcke


Pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör
2-3 msk kallt vatten

Fyllning
4 mogna bananer
1 1/2 dl vit sirap
3 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
ev 1 droppe gul karamellfärg

Kokostäcke
75 g smör
1 1/4 dl farinsocker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor
1 ägg

Mixa mjöl, sockret och kylskåpskall smör (skuret i mindre bitar) till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä sedan en pajform, ändå upp till kanten, med degen. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i kylen ca 15 min.

Mosa bananerna i en skål. Blanda med sirap, grädde, vaniljsocker och potatismjöl. Tillsätt eventuellt någon dropper gul karamellfärg för finare färg (jag gjorde det).

Häll fyllningen i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i 225°, 20 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnsvärmen till 175°!

Smält smöret till täcket i en kastrull. Tillsätt farinsockret. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor och rör ner det i smörblandningen. Rör ner ägget. Fördela småklumpar av kokosblandningen jämnt över hela pajfyllningen. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda cirka 10 minuter tills kokostäcket får färg.

Serveras ljummen med vaniljglass eller kylskåpskall utan tillbehör!
Kavla ut pajdegen och klä en pajform med den. Nagga och ställ kallt i 15 minuter före gräddning. Häll bananfyllningen i pajskalet och grädda i 225 grader Ta ut pajen efter 20 minuter Bred ut kokostäcket på den halvgräddade bananfyllningen och grädda i 175 grader, 10 minuter. Färdiggräddad!

8 kommentarer:

  1. Åh det där lät verkligen som en paj i min smak!! :)

    SvaraRadera
  2. Ååh, så gott det låter och ser ut!

    SvaraRadera
  3. Oh det där ser ju ruggigt gott ut! Funderar på om jag ska göra det till dessert ikväll... har dock ingen vit sirap hemma, tror du det går med vanlig ljus?

    SvaraRadera
  4. Låter som en paj helt i min smak :-)

    SvaraRadera
  5. Jag kan berätta att japp, det gick jättebra med vanlig sirap också - pajen var fantastiskt god!!! För en banan-älskare så är den oslagbar! Tack för receptet :-)

    SvaraRadera
  6. Det låter sååå gott, och ser ljuvligt ut! Bananer passar nästan alltid jättebra i bakat =)

    SvaraRadera
  7. Vilken inspirerande blogg du har. Blir sugen på att testa flera av recepten :) Jag har också precis startat en matblogg, kolla gärna in den om du känner för det.
    //Stephanie

    SvaraRadera
  8. Vilken god paj! Mycket mäktig.Jag serverade med grädde till vilket passade bra. Fyllningen smakade lite svagt av mjöl, kanske man kan ta liiite mindre... Kokosen bröt av det supersöta på ett snyggt sätt.

    SvaraRadera