söndag 20 mars 2011

Strassburgare med apelsinsmörkräm

Ett recept som mamma tipsade om när vi tittade igenom hennes receptbroschyrer och tidningsurklipp från gamla veckotidningar. På receptbilden i broschyren var det dock betydligt tjusigare kakor där degen spritsats ut på en plåt och sedan skurits upp i avlånga bitar. Jag la in degen i kylen vilket gjorde den stenhård och ospritsbar. Så istället för att spritsa avlånga kakor gjorde jag rullar av degen och skar upp dom i tunna skivor. Enkelt och funktionellt men inte lika snitsigt! ;-)



Strassburgare med apelsinsmörkräm
30-40 st

Kakor
300 g smör
1,5 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl potatismjöl
3 3/4 dl vetemjöl

Apelsinsmörkräm
170 g smör
1,5 dl florsocker
3 äggulor
2 msk pressad apelsinsaft + skal från en apelsin

Garnering
200 g mörk choklad

Rör rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker poröst med degprogrammet i bakmaskinen. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra delar, gör rullar som är ca 3-4 cm tjocklek och lägg in dom i kylen i 10 minuter. Skär 4 mm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt.

Grädda i 200 grader, ca 8 minuter. Låt kakorna svalna.

Vispa smör och florsocker vitt och poröst. Tillsätt äggulorna, rivet apelsinskal och saft från apelsinen.

Bred smörkrämen på hälfen av kakorna och lägg sedan ihop dom två och två med de kakorna som du inte brett smörkräm på.

Smält chokladen i en liten djup skål och doppa ungefär halva kakan i choklad. Låt chokladen och smörkrämen stelna i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar