onsdag 23 februari 2011

Focaccia med tomat, vitlök och basilika

Att man kan tina mat och laga mat i micron är inget konstigt tycker jag. Däremot är jag lite småimpad över det här med att man kan baka bröd... Idag t.ex. testade jag focaccia och det smakar precis som om det kom från en vanlig ugn, det fick t.o.m lite färg.


Focaccia med tomat, vitlök och basilika

25 g jäst
2,5 dl vatten (ljummet)
3/4 tsk salt
1 msk smör
125 g kesella lätt (1%)
7 dl manitobamjöl (eller vetemjöl special)

10 körsbärstomater
1-2 vitlöksklyftor
Färsk basilika
Olivolja
1 tsk flingsalt

Smula jästen i en degbunke och lös upp den ljummet vatten. Tillsätt salt, smör och kesella. Arbeta in mjölet tills degen blir smidig (degen blir och ska vara ganska lös). Jäs under bakduk i 30 minuter.

Tryck ut degen i den stora crisppannan (28 cm) och gör små gropar i degen med ett finger. Tryck i halverade tomater, tunt skivad vitlök och rivna basilikablad i groparna. Ringla över olivolja och strö till sist över flingsalt. Jäs brödet i 15 minuter under bakduk.

Tillaga på crispfunktionen i 13 minuter. (Alternativt grädda i vanlig ugn 225 grader, ca 25 minuter). Godast nybakat!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar