torsdag 2 december 2010

Kasslerpaj med vitlök

Efter alla sötsaker var det riktigt gott med lite hemmalagad mat också! Har utgått från en vanlig ost- och skinkpaj men smaksatt den med vitlök, purjolök och dragon. Den här gången testade jag Mat-Tinas pajdeg men den passar helt klart bättre till pajer som bara behöver gräddas en kort tid (ca 15 min) i ugnen. Nästa gång får det bli den tradionella frasiga pajdegen med smör, mjöl och lite vatten. Fyllningen däremot var det inget fel på! :)


Kasslerpaj med vitlök

Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g smör
1,5 dl mjölk

Fyllning
350 g kassler
1/2 purjolök
1/2 vitlök solo
3 dl riven ost (tex prästost)
4 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 tsk dragon
Svartpeppar

Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en liten matberedare (för enkelhets skull, handkraft går naturligtvis lika bra!). Mixa i smöret till en smulig massa, häll i mjölken och fortsätt mixa tills det blir en fast deg. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar botten).

Skär kasslern i stavar. Stek den i lite smör tillsammans med den hackade purjolöken och rivna vitlöken. Stek tills purjolöken mjuknar. Häll fyllningen i botten på pajformen och fördela den rivna osten över. Vispa lätt ihop ägg, mjölk, grädde, dragon och svartpeppar. Häll äggstanningen över fyllningen (inget salt behövs eftersom kasslern brukar ge tillräcklig sälta)

Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 30 minuter.

Kassler, purjolök och vitlök steks och läggs i botten på pajformen. Strö över riven ost och häll på äggstanning med dragon i.

2 kommentarer:

  1. Hei Camilla! Jeg laget den type paibunnen om fredagen. Jeg, min mann og våre sønner elsket den type paibunnen. Jeg må ærlig si at det var noe av det beste jeg har smakt. Min mann og yngste sønn var enige. Jeg har en annen oppskrift på paibunn som også er veldig god, men din oppskrift på paibunn med bakepulver er noe av det beste, synes jeg. Så tusen takk for oppskriften. Hilsen Jeanette

    SvaraRadera
  2. Det var jättegott!! Jag skulle gärna göra denna paj igen. Tack så mycket för receptet!

    SvaraRadera