onsdag 23 juni 2010

Citronpinoccio

Såå.. nu äntligen kommer receptet på Bonustårtan som jag gjorde till vår lokala tidning Barometern - OT! Det blev en frisk uppdatering av Pinocciotårtan, Glömmingetårtan, Brittatårtan eller vad man nu vill kalla den. ;) Med extra citron i sockerkakssmeten, rice krispies i marängsmeten, en fyllning av citronmousse och en topping av vispad grädde och blåbär är den här tårtan både söt och fräsch på samma gång. Bonusredaktionen och gubbarna på sambons jobb gav tummen upp efter provsmakning av tårtan och jag blev själv nöjd med smaken. Testa ni med och återkom med ris och ros :)


Citronpinoccio


Citronsockerkaksbotten
100 g smör
1,5 dl socker
5 äggulor
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Saft (2 msk) + rivet skal från 1/2 citron

Marängbotten
5 äggvitor
2,5 dl socker
3 dl rice krispies

Citronmousse
3 ägg
1,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad
saft från 1 citron, skal från 1/2

Garnering
3 dl vispgrädde
2 dl blåbär

Vispa rumsvarmt smör och socker mjukt. Vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ner mjölk, citronsaft och citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i smeten.

Vispa äggvitorna tills det blir ett vitt skum, häll i sockret (lite i taget) och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och glansig. (Tar ca 10-15 minuter ). Vänd ner rice krispies.

Bred ut sockerkakssmeten i en bakpapperklädd långpanna. Bred rice krispmarängen ovanpå och grädda sedan plåten i mitten av ugnen, 150 grader i 45-50 minuter. Låt svalna innan den (inkl bakplåtspappret) delas i två delar.

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter. Vispa ägg och florsocker pösigt, rör ner citronskalet. Vispa grädden lätt i en annan bunke. Värm citronsaften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen, krama ur dom och låt sedan bladen smälta i citronsaften (ett i taget). När bladen har smält , häll ner citronsaften i äggsmeten under vispning. Vänd till sist ner grädden. Ställ moussen i kylen 15 minuter för att den ska börja stelna.

Vänd ena halvan av tårtbotten upp och ner på serveringbrickan (d.v.s marängen nedåt), dra bort bakplåtspappret. Bred ut citronmoussen på bottnen. Vänd den andra halvan av tårtbotten upp och ner i långpannan för att kunna dra bort pappret. Lägg den andra halvan på moussen med marängsidan uppåt. Ställ in i kylen. (Hit går det bra att förbereda tårtan dagen innan)

Vispa grädden, bred den över tårtan och fördela blåbären ovanpå strax före servering.

Hit går det bra att förbereda tårtan dagen före servering

Citronpinoccio med en citronsockerkaksbotten, rice crispmaräng, citronmousse, vispad grädde och blåbär.

2 kommentarer:

  1. Ojj vad gott! Det här ska jag testa!
    Kolla gärna också in min blogg! Jag skriver egentligen om mina träningar, men jag älskar att baka och laga mat så en hel del recept dyker också upp. Man skulle faktiskt nästan kunna kalla det för en matblogg :)

    SvaraRadera
  2. Åh den måste jag oxå prova! Hade en period när jag gjorde denna himmelska tårta lite då och då till utvalda tillfällen men sen har den fallit i glömöska fram tills vi fick den på midsommarafton iår faktiskt med jordgubbar och grädde i. Supergod och så enkel! Så detta receptet måste provas!
    Ha en fortsatt go sommar!
    kramar Ulrica

    SvaraRadera