söndag 17 januari 2010

Pannbiff med lök

En klassisker bland klassikerna - en gammal husmanskosträtt som sambon flertalet gånger önskat sig sista tiden. Idag fick han sin vilja igenom och lät maten tysta mun, tillsynes belåten över valet av söndagsmiddag. :)


Pannbiff med lök

Pannbiffar (ca 15 st)
800 g blandfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
1 gul lök
2 ägg
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar

2 gula lökar

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt det svälla i 10 minuter. Finhacka löken, rör ner den tillsammans med ägg, salt och vitpeppar. Arbeta in färsen.

Forma ganska stora ovala biffar av färsen (blöt händerna i kallt vatten så går det lätt!). Stek biffarna i smör, 2-3 minuter på varje sida tills de får fin färg. Lägg biffarna i en ugnsform och efterstek dom i ugnen i 150 grader tills resten av måltiden är klar.

Skär löken i tunna skivor, stek i smör först på medelstark värme sedan svagare. Det tar nog 20-30 minuter för löken att bli mjuk och brunglansig. (Häll ev. på lite vatten i slutet och låt löken koka i det).

Gör en sås på skyn från biffarna (från ugnsformen), grädde, mjölk, maizena, salt och vitpeppar, lite svartvinbärsgelé, en smula köttbuljongtärning och lite soja.

Servera pannbiffarna med potatismos (eller kokt potatis), gräddsås och lingonsylt.

1 kommentar:

  1. Å pannbiff! Underbara mat! Måste se till att laga detta snart! ;)

    SvaraRadera