onsdag 23 december 2009

Vörtbröd

Vörtbröd hör skinkan till och denna sats räcker till tre rejäla limpor. Trots att jag inte älskar russin så får åka med i detta bröd, antar att det är fler än jag som har russin på tallrikskanten efter att resten av julmaten är uppäten.. ;)


Vörtbröd
3 bröd

1
00 g jäst
100g smör
5 dl julmust
5 dl porteröl
2 dl mörk sirap
2 msk salt
3 dl russin
3 tsk pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk ingefära
2 kg rågsikt

Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret, tillsätt julmust, porteröl, sirap, salt, russin och kryddor och värm till 37 grader. Häll en del av vätskan över jästen och rör om tills den har löst sig. Häll på resten av vätskan och rågsikten.

Jäs under bakduk i 45 min.

Knåda ihop degen och dela i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, lite smalare än brödformen. Rulla ihop degen som en rulltårta och lägg brödet med skarven ned i en smord bakform. Jäst under bakduk i 40 minuter.

Skåra bröden och pudra över lite rågsikt. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 50 min eller tills stickan är torr. (Lägg aluminuimfolie över bröden när de fått fin färg - tar ca 20 minuter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar