onsdag 23 december 2009

Chokladkola

Denna kola åt jag för första gången hos en klasskamrat på mellanstadiet. Jag tycker den är jättegod och ett absolut måste till julen! Den ättika man köper i affären är ofta ren ättika. För att få ättiksprit måste ättikan spädas med vatte - 1 tsk ättikssprit får man genom att ta 1/2 tsk ättika och 1/2 tsk vatten. Det går att göra kolan utan ättiksprit, men spriten minskar risken att kolan sockrar sig.


Chokladkola
50 st

3 dl vispgrädde
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao
1 tsk ättiksprit

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en tjockbottnad gryta. Koka upp under omrörning, häll i ättikspriten innan det kokar. Koka i ca 45 minuter, kolan är klar när det går att göra kulprovet.

Häll smeten i en smord form, ca 20x30 cm och låt den kallna i rumstemperatur.

Skär kolan i bitar och slå in i smörpapper

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar