tisdag 24 november 2009

Apelsin- och pepparkakscheesecake

En riktigt julig cheesecake som passar perfekt till adventsfikat! Botten består av både digestivekex och pepparkakor, den lena fyllningen är smaksatt med apelsin och ovanpå detta ligger ett crème fraichetäcke som sötas med florsocker. Underbart!


Apelsin- och pepparkakscheesecake
Botten
100 g digestivekex
150 g pepparkakor
100 g smör (rumstemp)
2 tsk kanel

Fyllning
3 ägg
2 dl socker
400 g philadelphiaost
1 apelsin (skal + 3 msk färskpressad apelsinsaft)

Garnering
2 dl crème fraiche (34%)
1/2 dl florsocker
Rivet apelsinskal och/eller pepparkakor

Krossa digestivekexen och pepparkakorna (går snabbast i en mixer). Mixa ihop smulorna med smör och kanel. Tryck ut i en form med löstagbar botten (24 cm i diameter). Degen ska täcka botten och gå ca 4 cm uppå kanterna - det brukar gå lättare om man använder baksidan av en sked till detta. Förgrädda botten i mitten av ugnen i 175 grader, 5 minuter.

Vispa ägg och socker poröst. Vispa ner philadelphiaost, smaksätt med finrivet apelsinskal och apelsinsaft. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader, 40 minuter. Låt kallna.

Rör ihop crème fraiche och florsocker och bred ut det på den kalla cheesecaken. Garnera med finrivet apelsinskal eller pepparkakor före servering.

Efter gräddning...

... och innan servering!

1 kommentar:

  1. Åååh den där såg ju helt underbart smarrig ut! Och lät smarrig med! =)

    SvaraRadera