onsdag 30 september 2009

Köttfärslimpa med senapsstuvad potatis

Mat-Tinas första bidrag till min receptblogg fick bli detta: köttfärslimpa med kantareller och senapsstuvad potatis. Typiskt kocklångt namn. ;) Har dock lite delade meningar om vad jag tycker om maträtten... för min del var det var för många olika smaker inblandade - kantareller, persilja, senap och grönpeppar. Om jag gör om detta kommer jag förmodligen att utesluta fyllningen helt eftersom skogens guld kommer mer till sin rätta i andra recept.


Köttfärslimpa med senapsstuvad potatis
4-6 port

Köttfärslimpa
800 g fläskfärs
1/2 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1/2 gul lök
1,5 tsk salt
3 krm vitpeppar

Fyllning
1 liter kantareller
1/2 gul lök
1 dl persilja
Salt, svartpeppar

Senapsstuvad potatis
800 g potatis, fast sort (kokt, kall)
3 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
3 msk skånsk senap (starkt, grovkornig)
1 msk grönpeppar
1/2-1 tsk salt
svartpeppar
Soja att pensla med

Skär svampen i mindre bitar, finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör. Salta och peppra. Ta av från plattan och blanda ner grovhackad persilja.

Rör ihop ströbröd och mjölk, låt det svälla i 10 minuter. Blanda ner ägg, finhackad lök, salt och vitpeppar. Rör ner färsen. Forma köttfärsen till en limpa i en ugnsfast form. Gör en skåra i limpan och lägg i svampblandningen. Nyp igen färsen så att svampen täcks. Lägg baconskivorna tvärsöver. Peta in ändarna under köttfärslimpan för att få den att hålla ihop. Grädda i 175 grader, i ca 45 minuter. Pensla med lite soja om du vill att baconet ska få mer färg i slutet av gräddningstiden. Köttfärslimpan är färdig när vätskan den släpper ifrån sig är klar.

Smält smöret i en kastrull, krossa grönpeppar och rör i den. Pudra i mjölet och häll på mjölk, lite i taget, och låt det sedan koka i ett fem minuter. Smaksätt med senap, salt och peppar. Dela potatisarna i mindre bitar och vänd ner i stuvningen. Låt allt bli genomvarmt.

Skär 2 cm tjocka skivor av köttfärslimpan och servera med potatisstuvningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar