lördag 20 juni 2009

Inbakad lax

En god och lite annorlunda variant vid tillagning av lax. Fyllningen är smaksatt med dijonsenap, dill och hackat ägg. Man kan välja att servera laxen som den är tillsammans med enbart sallad exempelvis som förrätt eller kvällstilltugg. Ris och den kalla dijonsåsen gör att det blir en mer komplett måltid!


Inbakad lax

1 smördegsrulle
300 g kallrökta laxskivor

Fyllning
4 ägg, kokta
1/2 purjolök (3 dl)
2 dl crème fraiche
2-3 msk dijonsenap
5 msk dill
2 msk farinsocker
Salt, svartpeppar

Dijonsås
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1-2 msk dill
1/2 tsk farinsocker
Några droppar citronsaft
En gnutta dragon, timjan, salt och svartpeppar

Koka äggen, hacka dem med hjälp av en äggskärare. Skiva purjolöken. Blanda crème fraiche, dijonsenap, dill, farinsocker, ägg och purjolök.

Rulla ut smördegen i en ugnsform. Fördela hälfen av laxskivorna på smördegen, bred ut all fyllning och täck med resten av laxen. Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg och vik in kanterna så att den täcker fyllningen.

Grädda i 200 grader i 25 minuter.

Servera med ris, sallad och ev. dijonsåsen till.

1 kommentar:

  1. Det såg oerhört gott ut ! Mums. Jag tycker att Smördegsinbakad mat brukar bli en hit :) Men just Smördegsinbakad Lax har jag nog aldrig testat. Sparar ditt recept :)

    SvaraRadera