onsdag 15 april 2009

Kantarell- och köttfärspaj

Många känner nog igen detta som grunden till tacopajen. Och det är det! Receptet kommer ursprungligen från Mat-Tina. I programmet berättade hon att hennes kompis brukar göra detta som tacopaj men att hon tyckte att det var lite väl simpelt att visa det i TV. Tacovarianten har jag gjort många gånger och den är supergod! Idag blev det en fyllning med köttfärs och kantareller istället. Men nja.. jag vet inte.. det är nåt som saknas i den tycker jag. Dessutom smakade den inte alls mycket kantarell! Receptet får ni iallafall - degen och toppingen är jättegott, och köttfärspaj kan man ju variera i det oändliga. :)


Kantarell- och köttfärspaj
50 g smör, rumstempererat
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver

500 g blandfärs
0,5 l kantareller
1 msk smör
1 gul lökar
1 vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 msk kantarellfond
salt och peppar

2 dl crème fraîche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost

Blanda mjöl och bakpulver. Arbeta in smöret i mjölet med fingertopparna, tillsätt mjölk och knåda ihop till en deg. (Alternativt kan man köra allt i en mixer!) Tryck ut pajdegen med hjälp av mjölade fingrar i en pajform. Jag använde en form som är 26 cm i diameter och har löstagbar botten.

Stek svampen i en torr stekpanna tills all vätska har kokat in. Tillsätt en matsked smör. Hacka löken och stek den mjuk tillsammans med svamp och pressad vitlök. Putta upp allt mot kanterna av pannan för att få plats med att steka köttfärsen. Blanda den brynta köttfärsen med svamp- och lökblandningen och smaksätt med salt och peppar. Tillsätt vatten och kantarellfond och koka ca 10 minuter tills vattnet har kokat in. Lägg ner blandningen i det obakade pajskalet.

Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål, rör ner osten. Bred blandningen över köttfärsfyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, ca 25 minuter.

Serveras med sallad!


1 kommentar:

  1. Väldigt god paj, jag hade i curry, paprika, den blev bra.

    SvaraRadera